Eskişehir, coğrafi konumu itibariyle çok fazla neme maruz kalmayan kuru bir havaya sahiptir. Havanın nemsiz bir yapıya sahip oluşu şehirde kışların da yazların da nemli bölgelere oranla çok daha rahat geçmesini sağlamaktadır.
Eskişehir’e yaz mevsimlerinde oldukça sıcak ve kurak bir hava hâkimdir ancak havada nem olmadığından sıcak hava insanı terletip yormayan uyumlu bir iklim oluşturmaktadır.
Kış mevsimleri, soğuk ve kar yağışlı geçen Eskişehir’de yine nemsiz hava dolayısıyla berrak bir hava gözlenmektedir.
Şehri ziyaret etmek için en uygun dönem, ilkbahar mevsimine denk gelen nisan - haziran ayları arasıdır. Bu sayede güneşli havalarda açık hava mekânları ve tarihî yapıları daha konforlu bir şekilde gezme olanağına sahip olabilirsiniz.
Ancak Eskişehir’i bembeyaz karlarla kaplı masalsı bir tablo gibi görmek isteyenler, kırsal alanlara ve açık hava mekânlara yapacakları gezileri kısıtlayarak daha şehir merkezi odaklı bir seyahat planlayıp kışın da Eskişehir’i keyifli bir şekilde deneyimleyebilirler.
Eskişehir canlı, dinamik ve renkli yapısıyla yaşayan bir şehir atmosferine sahiptir. Şehir merkezinde hem gece hem de gündüz keyifli ve eğlenceli vakit geçirmenizi sağlayacak birçok ilgi müze, kafe, mağaza ve kültür merkezi yer almaktadır.
Porsuk Çayı ve Adalar
Kurak bir İç Anadolu şehri olan Eskişehir; ortasından geçerek kenti ikiye bölen Porsuk Çayı sayesinde coğrafi yapısına inat yemyeşil, ferah ve bereketli bir atmosfere sahiptir.
Şehre varlığı ile hayat veren Porsuk Çayı, aynı zamanda çevresinde kurulan sosyal tesisler ve eğlence mekânları ile insanları Eskişehir’e çektiğinden bereketin de sembolü konumundadır.
Şehir merkezinde yer alan Adalar bölgesi, Porsuk Çayı ile Şair Fuzuli ve Atatürk Caddeleri arasında kalan alandan oluşmaktadır. Geçmiş dönemlerde bu bölgenin tamamının, şehrin önde gelen zengin ailelerinden birine ait olduğu ve Yalaman Adası şeklinde isimlendirildiği bilinmektedir.
Zamanla Porsuk Çayı kıyısına yapılan sosyal tesisler, bölgeye eğlence sektörünü ve beraberinde de insanları çekmiş ve alan bir bütün olarak Adalar ismiyle anılmaya başlanmıştır.
Günümüzde şehir merkezinde eğlencenin bir numaralı adresi olan Adalar bölgesi; birçok kafe, restoran ve bara ev sahipliği yapmaktadır. Burada her zevke ve bütçeye göre bir mekân bulabilmek mümkündür. Mekânların çeşitliliği ve sayıca çokluğu karşısında şaşırabilirsiniz ama unutmayın, Eskişehir iki üniversitenin bulunduğu kalabalık bir öğrenci şehridir.
Porsuk Çayı’nın kıyıları; yemyeşil çimenler, ağaçlar ve yaratıcı heykeller ile süslüdür. Şehri keşfederken burada bir bankta oturarak mola vermek bile insana keyif veren bir aktivitedir.
Ayrıca Porsuk Çayı’nın her iki kıyısında yan yana sıralanmış birçok restoran ve kafe yer almaktadır. Özellikle bahar ve yaz aylarında mekânların açık hava masalarına oturarak manzaranın ve eğlenceli genç kalabalığın tadını çıkarmak oldukça keyiflidir.
Son yıllarda Porsuk Çayı üzerinde tekne ve gondol turları düzenlenmektedir. Tıpkı Venedik’tekileri andıran gondollarla şehri Porsuk Çayı üzerinde ilerleyerek keşfetmek, heyecan verici ve oldukça romantik bir aktivitedir.
Adalar bölgesinin hemen yanında bulunan Doktorlar Caddesi ve Kızılcıklı Caddesi ise şehrin diğer popüler buluşma ve alışveriş noktalarıdır.
Adres: Şehir Merkezi, Eskişehir
Web: www.eskisehir-bld.gov.tr
Odunpazarı Evleri
Eskişehir’in Odunpazarı adı verilen semtinde, 19. yüzyıl Osmanlı mimarisinin etkileyici özelliklerine sahip birçok evden oluşan bir mahalle yer almaktadır.
Tarihî Odunpazarı Evleri olarak adlandırılan bu bölge, günümüzde belediyenin tarihî evleri restore ederek mahalleyi komple bir gezi durağı hâline getirmesinin ardından turizm açısından oldukça değerlenmiştir.
Evlerin birçoğu; günümüzde iş yerlerine kiralanmıştır ve restoran, kafe, hediyelik eşya mağazası gibi bölgedeki turizmi destekleyici amaçlarla hizmet vermektedir.
Odunpazarı Evleri, klasik Osmanlı mimari stilinde inşa edilmiştir. Safranbolu, Beypazarı, Göynük gibi turistik ilçelerimizdeki mimari özellik ve motifleri taşıyan bu tarihî evler; ahşap çerçeveli cumbalı pencereleri, iki katlı, ortasında sofa ve haremlik selamlık bölümleri bulunan iç mekân tasarımları ve minik bahçelere sahip avlu bölümleriyle sevimli, görülmeye değer ve geçmiş yaşamlar hakkında tüyolar veren etkileyici bir atmosfere sahiptir.
Belediye tarafından yapılan restorasyon çalışmaları esnasında mimarinin aslına sadık kalınmasına özellikle büyük önem verildiği belirtilmektedir.
"Odunpazarı Tarihî ve Kentsel Sit Alanı" olarak tescil edilerek, koruma altına alınmış olan bölge içerisinde; nostaljik evlerin yanı sıra tarihî ve mimari açıdan öneme sahip Kurşunlu Camii ve Külliyesi, Akoğlan Camii, Müftü Camii, Tiryakizade Hasan Paşa Camii, Sivrioğlu Camii, Şeyh Şehabettin Türbesi, Birinci Ulusal Mimarlık Dönemi özelliklerini taşımalarıyla ünlü Atatürk Lisesi, Cumhuriyet Tarihi Müzesi ve Mal Hatun İlkokulu yer almaktadır.
Ayrıca yine bölge sınırları içerisinde Lületaşı Müzesi ve Cam Sanatları Müzesi de bulunmaktadır. Bölgedeki müzeleri keşfetmenizi, özellikle öneriyoruz.
Odunpazarı Evleri’nin işyeri olarak kullanılanlarının içlerine göz atma imkânına sahip olabilirsiniz ancak evlerin bir bölümü de konut olarak kullanıldığından gezinizin bir bölümünü de sokaklarda dolaşarak tamamlayabilirsiniz.
Genelde evler arasındaki sokaklarda hediyelik eşya pazarları ve çeşitli süs eşyası tezgâhları kurulmakta, renkli ve eğlenceli bir atmosfer oluşturulmaktadır.
Adres: Odunpazarı Mahallesi, Bademlik, Eskişehir
Web: www.odunpazari.bel.tr
Kurşunlu Camii ve Külliyesi
Gazi Melek lakabıyla bilinen Mustafa Paşa’nın isteği üzerine dönemin mimar başı Acem Ali tarafından 1517 yılında inşa edilmiş olan Kurşunlu Camii ve Külliyesi; Odunpazarı Tarihî ve Kentsel Sit Alanı içerisinde yer alan bir diğer önemli turistik gezi durağıdır.
Hem tarihî hem dinî hem de mimari açıdan önemli bir değer arz eden yapı, yedi ayrı bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler; İmaret, Kervansaray, Cami, Sıbyan Mektebi, Şadırvan, Medrese (Mevlevihane), Aşevi ve Tabhane’dir.
Külliye içerisinde yer alan bu mekânlar, günümüzde farklı amaçlarla kullanılmaktadır. Örneğin Tabhane içerisinde El Sanatları Müzesi yer almaktadır.
Kurşunlu Camii Külliyesi ayrıca Lületaşı Müzesi’ne, Sıcak Cam Üfleme Merkezi’ne, Cam Sanatları Atölyesi’ne ve Nikâh Salonları’na da ev sahipliği yapmaktadır.
Buradaki müze ve atölyeleri ziyaret ederek Eskişehir’in yerel folklorunu daha yakından tanıma imkânına sahip olabilir hem de sevdiklerinize prestijli ve otantik hediyeler satın alabilirsiniz.
Adres: Odunpazarı Mahallesi, Bademlik, Eskişehir
Çağdaş Cam Sanatları Müzesi
Hammaddesi cam olan birbirinden nadide ve kıymetli eseri görebilmek için yolunuzu Odunpazarı Tarihî Evleri ziyaretiniz esnasında üç tarihi evin restore edilerek birleştirilmesinden oluşan Çağdaş Cam Sanatları Müzesi’ne düşürmelisiniz.
Anadolu Üniversitesi, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ve Cam Dostları Grubu’nun ortak çalışmaları ile 2007 yılında kurulmuş olan müzede yerli ve yabancı üç yüzden fazla sanatçının cam eserleri sergilenmektedir.
Bilhassa yerli sanatçıların sergideki eserleri, kimi zaman satışa da sunulabilmektedir.
Camla yapılabilecek sanat eserlerini ve objeleri görüp, güzelliklerine hayran kaldıktan sonra; buradan sevdiklerinize prestijli ve özgün bir hediye satın alabilirsiniz.
Çağdaş Cam Sanatları Müzesi’ne ev sahipliği yapan tarihî bina da başlı başına görülmeye değer bir yapıya sahiptir.
Yapı, orijinaline uygun bir biçimde restore edildiğinden Osmanlı dönemi mimarisinin otantik atmosferini hâlen ziyaretçilerine yansıtabilmektedir.
Adres: Atatürk Caddesi, Eskişehir
Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkı
Türkiye’nin ve Eskişehir’in en büyük ve en özgün açık hava rekreasyon mekânlarından biri olan Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkı; 400 bin metrekarelik bir alanı kaplamaktadır.
Park içerisinde Eskişehir’in son yıllarda en popüler ve en göz alıcı turistik gezi durakları olan Masal Şatosu, Sabancı Uzay Evi, Eti Sualtı Dünyası, Bilim Deney Merkezi, Korsan Gemisi ve Amfi Tiyatro yer almaktadır.
Hem doğayla iç içe huzur verici bir şekilde zaman geçirmek hem de kentin en ünlü ve en eğlenceli gezi duraklarını ziyaret etmek isterseniz yolunuzu mutlaka Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkı’na düşürmenizi öneriyoruz.
Kütahya Yolu üzerinde bulunan mekâna, özel araçla ulaşım sağlayabilir veya Odunpazarı’ndan her 15 dakikada bir park yönüne hareket eden 11 numaralı halk otobüsüne binmeyi tercih edebilirsiniz.
Adres: Sazovas Mahallesi, Eskişehir
Kentpark
Eskişehir Otogarı’nın hemen arkasında yer alan Kentpark, 270 bin metrekarelik bir alanı kapsamaktadır.
Parkın ortasından Porsuk Çayı geçmektedir. Çaydan yararlanarak park içerisinde bir gölet oluşturulmuştur. Ördeklerin ve büyük süs balıklarının yüzdüğü bu göletin ortasında bir de yemyeşil bitkilerle kaplı ve ışıklarla süslenmiş bir adacık yer almaktadır.
Kentpark, son yıllarda içerisinde inşa edilmiş olan Türkiye’nin ilk yapay plajı ile adından sıkça söz ettirmektedir. Bu plaj, günümüzde halkın geneli tarafından çok fazla kullanılmıyor olsa da görülmeye değer ilginç bir gezi durağıdır. Plajın yanında bir de havuz yer almaktadır.
Kent Parkı içerisinde yer alan bir diğer önemli gezi ortası ise Menaj adı verilen at binme bölümüdür. Burada, eğitmenler eşliğinde at binme keyfi yaşayabilir ve eğitimlere katılabilirsiniz.
Porsuk Çayı üzerinde gerçekleştirilen turistik bot gezilerinin başlangıç noktalarından biri Kentpark’tır. Buraya şehir merkezinden botla gelebilir veya parktan ayrılırken bu keyifli ulaşım seçeneğini tercih ederek geri dönebilirsiniz.
Kentpark içerisinde ayrıca birçok restoran, kafe, yürüyüş parkuru ve çocuk oyun alanı bulunmaktadır.
Şehirden ayrılmadan doğayla baş başa kalmayı isteyenler için hem doğası hem de geniş aktivite olanaklarıyla Kentpark, mutlaka ziyaret edilmesi gereken önemli bir gezi durağıdır.
Adres: Şeker Mahallesi, Sivrihisar Caddesi, Eskişehir
Eskişehir Balmumu Heykel Müzesi
Odunpazarı Mahallesi’nde Çağdaş Cam Sanatları Müzesi’nin hemen yanında bulunan Eskişehir Balmumu Heykel Müzesi’nin bir diğer adı ise Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi’dir.
Tarihte ilk olarak 1835 yılında İngiltere’de açılmış olan Madame Tussauds Müzesi’nin Türkiye’deki ilk ve tek örneği olma özeliğine sahiptir.
Müze, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in bağışladığı 160 adet balmumu heykelini içerisinde barındırmaktadır.
Mekân; Salon A, Salon B, Salon C, Salon D ve Salon E olmak üzere beş farklı sergi alanından oluşmaktadır. Salon A içerisinde Atatürk ve silah arkadaşları, Atatürk’ün ailesi, Osmanlı padişahları gibi Osmanlı, Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet dönemlerine ilişkin kişilerin heykelleri yer almaktadır.
Salon B’de; Kemal Sunal, Orhan Gencebay ve Adile Naşit gibi sanat dünyasından ve ayrıca spor ve magazin gündeminden önemli kişilere ait heykeller bulunmaktadır.
Salon C; Nasreddin Hoca ve Yunus Emre gibi tarihî kişiliklerin heykellerine, Salon D ise Süleyman Demirel ve Turgut Özal gibi politikacıların heykellerine ev sahipliği yapmaktadır.
Salon E; Eğitim, Anılar ve Ödüller bölümüdür ve bu bölümde Yılmaz Büyükerşen’e takdim edilmiş çeşitli ödüller, kendisinin iki adet balmumu heykeli ve bir de küçük hediyelik eşya mağazası yer almaktadır.
Eskişehir’de ziyaret edilebilecek en ilginç ve eğlendirici kültür merkezlerinden biri olan bu mekânı, mutlaka gezi listenize eklemenizi öneriyoruz.
Adres: Odunpazarı Mahallesi, Bademlik, Eskişehir
Telefon: (+90) 222 234 37 34
Web: www.balmumuheykeller.com
Eti Arkeoloji Müzesi
2010 yılında halkın ziyaretine açılan Eti Arkeoloji Müzesi, Eskişehir ve civarından çıkarılan iki bin civarında arkeolojik esere ev sahipliği yapmaktadır.
Müze binası, bir Eskişehir markası olan Eti tarafından sponsor olunarak inşa edildiğinden; merkezin isminin başına markanın adının da konulması uygun görülmüştür.
Eskişehir ve civarı, arkeolojik bakımdan son derece zengin bir yapıya sahiptir. Dolayısıyla bu alandan çıkarılan on sekiz binden fazla eser, yetersiz sergi alanı nedeniyle müzenin depo bölümünde muhafaza edilmektedir.
Eti Arkeolojik Müzesi; ikisi hassas eserlerin teşhir edildiği sergi alanları biri de tarihi değere sahip eserlerin sergilendiği bahçe olmak üzere üç ana bölüme sahiptir.
Müze ayrıca ODTÜ ve TÜBİTAK’la birlikte gerçekleştirilen dijital sergi bölümlerine de ev sahipliği yapmasıyla ünlüdür.
Bu eğlenceli dijital sergilerde, Eskişehir’in taşınmaz kültür varlıklarını üç boyutlu çizim hâlinde görebilir hatta dilerseniz sanal gezi turlarına çıkarak onları bizzat ziyaret edip farklı kültürel deneyimler yaşayabilirsiniz.
Eti Arkeoloji Müzesi, Eskişehir’in tarihini öğrenmek isteyenler için ziyaret edilmesi gereken bir numaralı adrestir. Atatürk Bulvarı üzerinde bulunan müzeye, otobüs veya tramvay aracılığıyla kolaylıkla ulaşılabilmektedir.
Adres: Atatürk Bulvarı, Eskişehir
Telefon: (+90) 222 230 17 49
Web: www.eskisehirmuze.gov.tr
Cumhuriyet Tarihi Müzesi
23 Nisan 1994 tarihinde Anadolu Üniversitesi tarafından Eskişehir Odunpazarı Evleri bölgesinde kurulan Cumhuriyet Tarihi Müzesi, 1916 yılında inşa edilmiş Numune Mektebi binası içerisinde yer almaktadır.
Tarihî yapı, müze açılmadan hemen önce büyük çaplı bir restorasyon çalışmasından geçirilmiştir.
Cumhuriyet Tarihi Müzesi’nde; Kurtuluş Savaşı’nı, Cumhuriyet’in kuruluş aşamalarını ve Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatını anlatan eser, belge ve eşyalara yer verilmiştir.
Müzede en çok ilgiyi; Kurutuluş Savaşı dönemini anlatan 131 orijinal fotoğraftan oluşan sergi odası, Nusret Mayın Gemisi, Yavuz, Bandırma Vapuru gibi ünlü tarihî gemilerin maketlerinin bulunduğu bölüm ve Mustafa Kemal’in kişisel eşyalarının sergilendiği salon görmektedir.
Müze ayrıca cumhuriyet tarihini ayrıntılarıyla anlatan ve piyasada bulunmayan kıymetli birçok kitaba ev sahipliği yapmasıyla da ünlüdür.
Adres: Paşa Mahallesi, Lise Caddesi, No:11, Odunpazarı
Telefon: (+90) 222 335 05 80
Web: www.eskisehir-bld.gov.tr
Japon Bahçesi
2010 yılı; Türkiye ve Japonya arasında imzalanmış olan protokol gereği “Türkiye’de Japon Yılı” olarak ilan edilmiştir.
Bu protokol göz önüne alınarak; Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ve Japon Türk Kültürel Değişim Derneği’nin ortak çalışmaları sonucu Eskişehir’de hem ülkenin hem de dünyanın en büyük Japon temalı parklarından biri olan Japon Bahçesi inşa edilmiştir.
Sazova bölgesinde 22 dönümlük bir alan üzerine kurulu olan park içerisinde büyük bir gölet, renkli köprüler, keşfedilmeyi bekleyen dev yeşil alanlar, yürüyüş yolları, şelaleler, otantik bir amfi tiyatro ile yemyeşil ağaçların aralarına konuşlandırılmış Japon stilinde çardak ve verandalar bulunmaktadır
Japon Bahçesi’nin özellikle ilkbahar mevsiminde ziyaret edilmesi önerilmektedir çünkü bahçede yer alan Japon Kirazı ağaçları, sadece bu mevsimde pembe renkli çiçeklerini açarak etrafta görsel bir şölen yaratmakta ve ayrıca mis gibi kokularını tüm alana yaymaktadırlar.
Doğayla iç içe huzurlu ve keyifli birkaç saat geçirmek için Japon Bahçesi’ni ziyaret etmek isterseniz; Odunpazarı bölgesinden 17 numaralı halk otobüslerine binebilir ve Karlıtepe Caddesi durağında inerek, kısa bir yürüyüşle mekâna kolayca ulaşabilirsiniz.
Adres: Sazova Mahallesi, Eskişehir
Web: www.eskisehir-bld.gov.tr
Şehrin dışında kalan yerler
Eskişehir’in hemen dışında, farklı seyahat anıları edinmenizi sağlayacak birçok gezi rotası bulunmaktadır.
Midas Anıtı
Yazılıkaya adıyla da bilinen Midas Anıtı, Eskişehir'e 80 km uzaklıkta bulunan Han ilçesinin Yazılıkaya Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır.
Eskişehir Otogarı’ndan hareket eden minibüsler aracılığıyla bölgeye kolayca ulaşabilmek mümkündür.
1800’lü yıllarda bölgede bulunan İngiliz Subayı W. M. Leake tarafından keşfedilen tarihî alan içerisinde, antik döneme ait çok kıymetli arkeolojik eserler yer almaktadır.
Yazılıkaya Köyü'nün hemen yakınında, antik şehir Akropol bulunmaktadır. Midas Anıtı ise Akropol’ün kuzeydoğu cephesinde, püskürük bir kaya üzerindedir.
Ayrıca bölge; antik kenti çevreleyen sur duvarlarına, kral mezarlarına, yeraltı merdivenlerine, çok sayıda sunak, çeşme ve anıta da ev sahipliği yapmaktadır.
Eskişehir’in oldukça yakınında yer alan bu önemli arkeolojik alanı; tarih ve kültür gezilerinden hoşlananların mutlaka ziyaret etmelerini öneriyoruz.
Ayrıca büyük şehrin atmosferinden uzaklaşıp bölgenin kırsalını ve yöresel köy kültürünü keşfetmek de gezinize ayrı bir keyif katacaktır.
Adres: Eskişehir’in 80 kilometre güneyi
Yunus Emre Türbesi
Yunus Emre, 1240 yılında Eskişehir’in Mihalıççık ilçesinin Saray Köyü’nde doğmuş ve 1321 yılında yine aynı yerde hayata gözlerini yummuş olan ünlü bir halk ozanı ve filozoftur.
Günümüzde Yunus Emre’nin mezarının, nerede olduğu hâlâ gizemini korumaktadır. Ancak birçok ilde, bu mezara ev sahipliği yaptığı söylenen farklı türbeler bulunmaktadır.
Bunların arasından Saray Köy’de yer alan türbe, en gerçekçi seçenek olarak kabul edilmektedir. Çünkü ünlü filozofun doğduğu ve vefat ettiği yer sorgulandığında kayıtlarda Saray Köy adı geçmektedir.
Saray Köy’deki ilk Yunus Emre Türbesi’nin, 13. yüzyılda Selçuklular tarafından yapıldığı belirtilmektedir. Ancak bu tarihî yapı, Yunan İşgali sırasında yıkıma uğramıştır.
Tarih süresince zarar gören türbe, Cumhuriyet döneminde aslına uygun olarak yeniden yapılmıştır. Yunus Emre’nin orijinal sanduka şeklindeki mezarı ise eski yerinden taşınarak yeni yapılmış olan türbenin içerisine yerleştirilmiştir.
Türbe alanı içerisinde mezar bölümü dışında bir çeşme, müze, cami, minare, şadırvan, kültür evi ve Yunus Emre’nin bir heykeli bulunmaktadır.
Eskişehirlilere göre; şehrin en önemli simgelerinden biri olan Yunus Emre’nin mezarını ziyaret etmeden, hiçbir Eskişehir seyahati tamamlanmış sayılmamaktadır.
Eskişehir’in 92 kilometre doğusunda yer alan Mihalıççık ilçesine, Eskişehir Otogarı’ndan bineceğiniz otobüsler ile ortalama olarak 2 saatlik bir yolculuk sonunda ulaşabilirsiniz.
İlçeye geldikten sonra kısa bir taksi veya dolmuş yolculuğu ile Saray Köy’e gitmeniz mümkündür. Ulaşım için bir diğer seçenek ise Eskişehir şehir merkezinden araç kiralamaktır.
Adres: Eskişehir’in 92 kilometre doğusu