Gaziantep mutfağının en önemli lezzetleri arasındaki Alinazik, patlıcan ve et ile yapılan bir ana yemek olma özelliğindedir.
Özellikle ocakbaşı restoranlarının vazgeçilmez unsurlarından Alinazik, lezzetiyle sadece Gaziantep’te değil tüm Türkiye’de sevilerek tüketilen bir yemek hâline gelmiştir.
Yapılışında temel olarak; kıyma, patlıcan ezmesi ve yoğurdun kullanıldığı Alinazik’e; sote et, domates ve yeşil biber gibi farklı malzemerin eklendiği de görülür.
Kökeni
Türk damak tadına hitap etmiş önemli yemekler arasındaki Ali Nazik’in kelime kökeni, Arapça’ya dayanır.
Arapça “güzel” demek olan “Ala” ile “yemek” manasındaki “nazik” kelimelerinin birleşiminden oluşmuş Ali Nazik, yıllar boyunca bu isimle anılmaya devam eder.
Alinazik isminin ortaya çıkışı ile ilgili anlatılan başka bir hikâye ise, Osmanlı Devleti padişahlarından Yavuz Sultan Selim dönemine uzanmaktadır. Rivayete göre; Osmanlı Devleti’nin büyük imparatorlarından Yavuz Sultan Selim, 16. yüzyılda Antep’e gelmiş ve burada Alinazik ile tanışmıştır.
Muhteşem bir tören eşliğinde karşılanan Yavuz Sultan Selim, kendisine sunulan pek çok yemek arasından Alinazik’i farkeder.
Selim’in söz konusu yemeği yedikten sonra “Hangi eli nazik yaptı bunu?” diye sorması; bu lezzetin, literatüre “Alinazik” olarak geçmesine sebebiyet vermiştir.
Yapılışı
Antep ve Urfa ocakbaşı restoranlarının gözde yemeği Alinazik, evde de kolaylıkla yapılabilecek bir tarife sahiptir.
Alinazik’in başlıca mazlemeleri; patlıcan, kıyma, sarımsak, yoğurt ve kuru soğan olup bu yemeğe, isteğe bağlı olarak renkli biber çeşitleri de eklenebilmektedir.
Alinazik yapmak için öncelikle, közlenen patlıcanların kabukları soyulur ve içleri çıkarılarak doğranır.
Sonra; ayrı bir kapta iyice ezilmiş olan sarımsaklar, yoğurtla birlikte karıştırılır. Üzerine doğranmış patlıcanlar da eklendikten sonra karışım, bir süre kenarda bekletilir.
Bu sırada geniş bir tavada; sırasıyla soğan, biber ve kıyma bir süre pişirilir. Başka bir tavada ise yeterli miktarda salça kavrulur ve bekletilen yoğurtlu közlenmiş patlıcan, bu salçanın üzerine eklenir.
Salça ve yoğurtlu patlıcanın üzerine, kavrulan kıymanın da ilave edilmesi ile Alinazik, servise hazır hâle getirilir.
Nerede yenir?
İmam Çağdaş
Gaziantep Bakırcılar Çarşısı’nın üst tarafında yer alan İmam Çağdaş, bölgenin kebap yenilebilecek en ünlü yerleri arasındadır.
Ünü sadece Antep’e değil Türkiye’ye yayılmış olan İmam Çağdaş, nezih bir ortamda Ali Nazik deneyimi yaşamak isteyenlerin de uğrak yeri konumundadır.
Bol tereyağlı ve sarımsaklı yoğurudu ile Ali Nazik, İmam Çağdaş’ın en gözde yemeklerinden biridir.
Adres: Şahinbey, Uzun Çarşı No:49, Gaziantep
Telefon: +90 342 231 26 78
Üçler Kebap Salonu
Gaziantep’in en ünlü kebapçılarından Üçler, şehrin merkezinde yer almakta olup günde çok sayıda ziyaretçi ağırlamaktadır.
Genellikle lahmacun yemek için tercih edilen bu mekânda, Alinazik de oldukça popüler bir lezzet olarak karşımıza çıkar.
Gaziantep’in en eski kebapçılarından olan Üçler’in şöbiyet ve havuç dilimi baklavası, Ali Nazik keyfinden sonra denemeye değer diğer lezzetlerdir.
Adres: Nail Bilen Cad, Kantar İş Merkezi Altı, No:4, Gaziantep
Telefon: +90 342 215 44 44
Gaziantep’te Alinazik deneyiminin yaşanabileceği diğer mekânlar olarak; Şehitkamil Bölgesi’nde yer alan Yörem Gaziantep Mutfağı ve Kasap Halil Usta ile Şahinbey Bölgesi’nde bulunan Cincik Et ve Balık Lokantası öne çıkar.
Alinazik için genellikle kıyma yerine kuşbaşı et tercih eden ve Şanlıurfa’nın Çerkezköy Bölgesi’nde bulunan Şanlıurfa İskender Kebapçısı, Şanlıurfa Selahaddin Eyyubi Mahallesi’nde yer alan Çulcuoğlu Baklava Restaurant, Muğla Outlet Park AVM’de yer alan Alabi, İzmir Bayraklı Bölgesi’nde konumlanan Antepli Ramazan Usta, İzmir Bornova’da yer alan Konyalı Kâmil, Ankara Maltepe Bölgesi’nde konumlanan Güloğlu Kebap Baklava, İstanbul Şişli’de yer alan Külünçe Sofrası ve Bakırköy’de bulunan Kaşıbeyaz Et Restoranı; Gaziantep dışında Alinazik yenilebilecek ünlü mekânlara örnek verilebilir.